Bu makelede sizlere Mimar arkadaşlarımız için, en iyi ve en kullanışlı Mimarlar için en iyi 3d programlardan bahsedeceğiz.
Aslında mimarlar için en iyi 3d programlar arasında, sıralamada ilk sıralarda Sketchup olmasına rağmen, Sketchup programının da bazı yan alternatifleri ve eksik yönleri bulunmaktadır.
Bu konuda sizlerde aşağıda bulunan yorum kısmına, kendi düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz, paylaştığınız düşünceleri makaleye ekleyerek güncelleyeceğiz.
Bu makale , yeni mimar arkadaşlarımız içindir. Bu konuda profesyonel olan arkadaşlarımız, zaten yeterli kullanıcı seviyesine geldikleri için, neyi nasıl kullandıklarını bildiklerini düşünüyoruz.
Mimarlar için 3D Programlar
Mimarlar için en iyi 3d programlar dediğimiz zaman, aklımıza ilk gelen programlar
Sketchup , Archicad , Revit , 3Dsmax , Blender, Allplan gibi programlar gelmektedir.
Sketchup programının da, diğer 3d programlarda olduğu gibi kendine göre eksiklikleri bulunmaktadır. Her ne kadar esnek 3d tasarım yapabilme kabiliyeti olsa da bazı kısımlarda eksik kalmaktadır.
Hesaplama kısmının diğer programlar kadar detaylı olmaması, detaylı kesit, görünüş ve metraj çıkaramaması, gibi bazı eksik yönleri bulunmaktadır.
Bu kısımda yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için, sadece mimarlar için en iyi 3d programlardan bahsedeceğiz. Tabi sadece Mimar arkadaşlarımız için değil, tüm 3d programa gönül vermiş arkadaşlarımız için bu konuyu takip edebilirler.
Hızlı bir giriş olması açısından yeni kullanıcılara, bu programların özelliklerine değineceğiz.
Bu programların içerisinde sadece 3d modelleme ve görselleştirme yapan ve içerisinde hesaplama, kesit , görünüş gibi özellikleri barındıran programlarda yer almaktadır.
Örnek olarak Archicad, Revit , Allplan bu programların ortak noktası, hem 2D çizim yapabilmeleri, hem 3d modelleme yapabilmeleridir.
Aynı zamanda mimarlar için önemli noktalardan biri olan kesit, görünüş, detay, maliyet hesabı yapabilme, 3d render görselleştirme gibi konularıda içinde barındırmaktadır.
Mimarlar için 3d programların özellikleri
Sırayla program özelliklerini hep beraber görelim ;
Sketchup ;
Mimarlar için 3D Programlar sıralamasında başı çeken, 3D modelleme ve render konularında ölçülü çizim yapan en iyi 3d modelleme programlarından biridir. Bu kıyaslamayı yapabilmemiz için, sketchup programını belirli bir süre kullanmanız gereklidir.
Ücretsiz sürümü olarak Sketchup Make sürümünü indirip denemeler yapabilirsiniz.Basit arayüzü sayesinde, sizi hızlıca eğlenceli olarak modelleme yapmayı kolaylaştırıcı bir yapısı vardır.
Kolay kullanımı ve basit araçları ile bir çok Mimari proje çizimlerinizi, kolayca 3d modellemeye aktarabilirsiniz. Puzzle gibi boz tekrar yap, mantığı ile çalışan ve özellikle tadilat işlerinizde hızlıca düzenlemeler yapabilirsiniz.
Kütle model, çizim tekniği bakımından katı modeller üzerinde hızlıca düzenlemeler yaparak, projenizi 3D modellemeye hızlıca aktarabilirsiniz.
Sketchup programının bünyesinde bulundurduğu bir çok faydalı plugin (eklenti) ile bir çok işinizi hızlıca yapabilirsiniz.
Bunlar;
Çatı modelleme, arazi yüzeylerinde hızlı çalışabilme, yüzey üzerinde objeleri dağıtma eklentileri gibi bir çok eklentiyi kendi eklenti kütüphanesinde barındırmaktadır.
Sketchup kullanımında 3 seçenek karşınıza çıkacaktır.
İlk olarak bu adresten https://app.sketchup.com web üzerinden hızlıca kullanım
ikinci olarak bu adresten https://www.sketchup.com/plans-and-pricing#for-personal free olarak ücretsiz kısmından indirme yaparak.
Üçüncü olarak da yine üst kısımda verdiğim linkten, kendinize uygun ödeme planı ile Sketchup Pro’yu satın almanızdır.
Bu kısımdan ise Sketchup 2017 make sürümünü yani ücretsiz sürümü indirebilirsiniz.
Ücretsiz sürüm ve Pro sürüm arasındaki en büyük fark aşağıda görselde görmüş olduğunuz dosyaları içeriye alabilme ve plugin yükleme özellikleridir.
Aynı zamanda , bünyesinde diğer 3d programlardan daha fazla, çeşitli render motorları bulundurması pro versiyonun en büyük özelliklerinden biridir.
Mimarlar için 3D Programlar sıralamasında en üst sıralarda yer alan sketchup programı, son sürümler de Layout bölümüne , önem vererek 2D çizim konusunda kendini göstermek istiyor.
Özellikle Sketchup 2019 sürümünde Layout kısmında güzel özellikler eklenmiş, o kısımdaki gelişmeleri okumak için bu kısıma tıklayınız.
Sketchup Programının internet üzerinde bir çok eğitim kaynağı bulunmaktadır.
Öğrenme açısından en zengin kaynaklardan birini oluşturmaktadır. Detaylı olarak Sketchup Programını öğrenmek isterseniz Sketchup Türkiye adresine bakabilirsiniz.
Aynı zamanda sketchup teknik destek almak için bu kısımdaki gruba katılınız.
Kolay 3d modelleme örneği için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.
Archicad ;
Graphisoft firması tarafından mimarlar için üretilen ve yapı ile ilgili tüm bilgileri size detaylıca sunan bir tasarım programıdır. Yazılımın Türkçe kullanım kitabı ve eğitim merkezileri ve bir çok eğitim kaynakları bulunmaktadır.
Archicad programı konusunda teknik destek grubu için bu kısıma katılınız.
Archicad programı Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) konusunda gelişmiş özellikleri kendi bünyesinde bulundurur.
Mimarlar için 3D Programlar arasında, mimarlar için sunmuş olduğunu birçok aracı kendi bünyesinde bulundurması ve mimarlardan alınan geri dönüşlerle, içerisine özellikler eklenmesi programın en can alıcı kısımlarını oluşturmaktadır.
Aşağıdan programın kullanımı ile ilgili tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.
Mimarlık ve tasarım öğrencilerinin ArchiCAD’in tamamen fonksiyonel eğitim versiyonuna ücretsiz erişim hakları bulunmaktadır.
30-günlük versiyonu hemen indirin Programı bu linkten indirip deneyebilirsiniz.
Revit ;
İlk olarak 2000 yılında Revit Building adı ile mimar ve inşaat mühendislerine yönelik olarak çıkarılmıştır.
Ancak programın parametrik modelleri kolayca çözümleyebilmesi sayesinde program yaygınlaşmıştır ve 2002 yılında Autodesk firması bünyesine geçmiş ve ana ismi Revit Architecture olarak değişmiştir.
Mimarlar için 3D Programlar sıralamasında üst sıralarda yer alan bu programın, firmalar tarafından kullanımı artmaktadır.
Revit nedir ? konusunda revit programı ile çok fazla detay verdiğimiz için, bu kısımda sadece aşağıdaki ilk giriş ve tanıtım videosu vereceğim.
Allplan ;
Allplan, Archicad, Revit bu programların ana mantığı BIM üzerine daha detaylı değinmeleri ve daha sistematik bir mimari hesap detayı oluşturmalarıdır.
Allplan Nemetschek firmasına ait olan yazılım, Mimarlar için 3D Programlar sıralamasında üst kısımlarda yer almaktadır;
30 yıldan fazla bir süredir, mimarları, inşaat mühendislerini, inşaat müteahhitlerini ve tesis yöneticilerini bina planlama, inşaat ve yönetiminde desteklemek için yenilikçi yazılım çözümleri sunmaktadır.
CAD öncüsü olarak Profesör Georg Nemetschek , 1963’te Münih’te İnşaat ve İnşaat Mühendisliği Ofisi’ni kurdu.
1981’de, CAD4’ümüzün ilk versiyonunu Allplan’ın 1984’te piyasaya sürdüğü Nemetschek Programmsystem GmbH oldu. GmbH 2008 yılında kuruldu ve daha sonra 2015 yılında ALLPLAN GmbH olarak yeniden adlandırıldı .
Bugünlerde, ALLPLAN GmbH Avrupa’nın önde gelen açık BIM (Bina Bilgi Modelleme) çözümleri tedarikçisidir.
ALLPLAN MİMARLIK VE ALLPLAN ENGİNEERİNG’İN tüm fonksiyonlarını 30 günlük bir süre için ÜCRETSİZ OLARAK test edebilirsiniz
Allplan için ücretsiz eğitimlere buradan ulaşabilirsiniz.
Blender ;
Blender her ne kadar ağırlıklı olarak organik modelleme programı olsa da, son yıllarda yapmış olduğu yenilikler ile mimari modelleme ve render konularına adım atmış oldu.
Özellikle son çıkardığı sürümde , arayüzü basitleştirmesi ve modellemeyi kolaylaştırması en iyi özelliklerden biridir.
Blender programının ücretsiz olması bir çok 3D tasarımcının bu programa yönelmesine neden olmaktadır.
Çünkü içerisin de hem modellemeyi hemde render motorunu ücretsiz kullanıma sunan tek programdır.
Mimarlar için 3D Programlar sıralamasında yukarıdaki programların her ne kadar gerisinde kalsa da, ücretsiz sunduğu özellikler ile bir çok kullanıcının gönlünde taht kurmayı başarmıştır.
Blender programı konusunda Youtube adresinden birçok eğitim içeriğine ücretsiz ulaşabilirsiniz.
3Dsmax ;
Mimarlar için 3D Programlar konusunda tasarım, modelleme konularında ilk çıkan programlardan ve ilk kullanılan programlardan olmasından dolayı, popülaritesini sürekli korumaktadır.
Ölçülü çizim konusunda tam ölçülü çizim yapma kabiliyeti zor olsa da, Autocad ortamından aldığınız dwg projeleriniz üzerinden, 3d modelleme ve görselleştirme yapabilirsiniz.
Bu kısımdan programın en son sürümünü indirebilirsiniz.
Bir çok 3d program ile uyumlu çalışabilmesi, bir çok eklenti ile işlerinizi kolaylaştırabilmeniz ve render motorları ile tam uyumluluk en önemli özelliklerindendir.
Özellikle , sketchup dosyalarını hızlıca ve sorunsuz bir şekilde içeri aktarmasından dolayı, bir çok mimari proje firması sketchup da modelle 3dsmax’de render al seçeneğini kullanmaktadır.
Yine 3dsmax eski ve ilk çıkan programlardan olma özelliğinden dolayı, youtube adreslerinde konuyla ilgili bir çok eğitim videosunu bulabilirsiniz. Bu konuda en fazla eğitim videolarını barındıran 3d programlar arasındadır.
Bu kısımdan bir çok Türkçe derse ulaşabilirsiniz.
her zaman ki gibi yine mükemmel bir yazı ama benim için artık çok geç 🙂 keşke üniversite yıllarımda okusaydım şu makaleyi.
Teşekkürler, takibin için..
Teşekkürler…
Mimarlar icin en iyi 3D programlar kategorisinde sahsen bir mimar olarak AutoCAD’i biz genel olarak 2D projelendirme icin kullaniyoruz. Archicad ve Revit’de BIM tabanli bir program oldugu icin acikcasi gorsellestirme’den yani 3D’den daha cok 3D BIM’dir. Burada 3D programlar kategorisinde eger hizli ve/veya konsept bir proje olusturmak istiyorsak en iyisi ve hizli Sketchup diyebilirim. Revit programini ayri bir kategori’de tutuyorum. Yazi icin tesekkurler.
Ben teşekkür ederim yorumunuz için
Hocam muhtemelen bilginiz vardır ama neden RhinoCeros u listeye almadınız bilemiyorum. Zaha Hadid Architects gibi ünlü firmaların temel programlarından biridir. Endustriyel tasarımda, araç tasarımında, takı tasarımında ve mimari tasarımda kullanım sahaları vardır. Grasshopper adında bir parametric design eklentisi içinde gelen ilk 3D programlardandır. (Revit Dynamo yla ayni mantikta çalışıyor. Bence Revit bu programdan esinlendi.) Bence Blender ın bile girdiği listeye girmeyi kesinlikle hak ediyor.