Render MotorlarıUnreal Engine

Unreal Engine

Yüksek Kaliteli Dokular

unreal engineUnreal Engine programından yakın zamandır çokca bahsettik, nedir bu unreal engine ? yenirmi içilirmi ? neden gerek duyulur ? neden kullanmak gereklidir ?

bu makale içerisinde bu merak ettiklerinize cevap vermeye çalışacağım.

Oyun motoru , adı üzerinde oyun yapımı için geliştirilmiş bir program , hernekadar biz mimari görselleştirme için kullanmaya başlasak da, 1998 yılında Epic games tarafından yapılan Unreal Tournement isimli oyunun ilk motorudur.

Oyun motorları bu gelişimlerini 3D görselleştirme üzerinde kullanarak, bu sektörde kendilerine bir yer kapma peşindeler.

Not: Bu arada unreal engine eğitim mimari görselleştirme eğitim setimiz çıkmıştır. Bu linkten detaylara bakabilirsiniz. Aynı zamanda unreal engine 2020 güncellemesi ile eğitim seti güncellenmiştir.

Unreal 1’in ilk oyununa aşağıdaki videodan bakabilirsiniz.

Bu motor zaman içerisinde geliştirilerek farklı kod yapıları çıkarılarak Oyun firmalarına sunulmuştur.İlk zamanlar sadece konsol ve pc oyun üreten firmalara daha sonran Unreal Engine 4 Versiyonu ile son kullanıcıya yani bizlere sunulmuştur.

Unreal Engine ücretsiz olduğu zaman kendi bloğunda şu açıklama yer vermiştir.

“Eğer birşeyi seviyorsan, onu ücretsiz yap!

Unreal Engine 4 artık herkese ücretsiz. Gelecekteki tüm güncellemeler de ücretsiz olacak. Unreal Engine’i indirip; oyun geliştirme, eğitim, mimarı, film ve animasyon dallarında kullanabilirsiniz. Bir oyun veya uygulamayı yayınladığınız zaman, her 3000$’da bir %5 telif hakkı ödersiniz. Bu sizin başarılı olduğunuz zaman geçerli, anlaşma basit.

Epic Games olarak biz, oyunlarımızı yaparken bu teknolojiyi kullanıyoruz. Yaptığınız projeleri boyutlandırarak yüksek kazanç sağlar. En üst düzeyde bulunan platformları destekler ve %100 olarak C++ kaynak kodlarından oluşmaktadır.

Niyetimiz mutlak olarak herşeyi sizlere sağlamak. Böylece herşeyin kontrolü ve kaderi sizin elinizde olur. İhtiyacınız olan herşeyi Unreal Engine 4 Market’inde bulabilirsiniz veya kendiniz yaratabilirsiniz; ardından diğerleriyle paylaşabilirsiniz.

Bir oyunu yaydığınız zaman her 3000$ satışınız karşılığında Epic Games sizlerden %5 telif hakkı istiyor. %5 Telif hakkı ise 150$’a denk geliyor.
3000$ kazandığınız zaman Epic Games’e 150$ veriyorsunuz,
6000$ kazandığınız zaman Epic Games’e 300$ veriyorsunuz.”
Kaynak

Unreal Engine Arayüz

Bir programın kullanıcı dostu olması, sizin o programı çok kolay ve hızlı öğrenmenize yardımcı olur,  arayüzü çok basit ve kullanışlı olarak ayarlanması ve gereksiz hiçbir konuya izin verilmemesi ve sade bir haliyle kullanıcılara sunuması unreal engine’nin hızlı bir şekilde öğrenilmesine neden oluyor.

Tabi bunların en basit haliyle programı sevmeniz gerekiyor, sevdiğiniz işleride kısa sürede hızlı bir şekilde öğreniyorsunuz ,unreal engine kendini sevdiren bir program.

Unreal Engine Sistem Gereksinimleri

Unreal engine yüksek sistem ihtiyacını seven bir program, hakkını verecek bir sistemle mimari görselleştirme yapmak istiyorsanız kısa zaman çok güzel sonuçlar alırsınız, fakat düşük sistemlerde yüksek kalite build sürelerinde en az diğer render motorlarında beklediğiniz süreler kadar beklersiniz.

O yüzden diğer 3d render motorlarında olduğu gibi bu programda da yüksek sistem gereksinimi gerekli, ama ortalama bir sistem isterseniz eğer yeni nesil bir i7 işlemci, 32gb ram ve GTX7-8-9 Serisi kartlarla rahatlıkla görselleştirme yapabilirsiniz.

Unreal Engine Mimari Görselleştirme için Kullanılır mı ?

Unreal Engine Mimari görselleştirme konusunda son 1 yılda çeşitli kullanıcılar tarafından yüksek bir çıkış yaptı bende 1 yıldır kullanıyorum , şu an piyasada çok yaygın değil, yaygın olmamasının nedenlerinden biri eğitim için kaynak yetersizliği ve yüksek sistem ihtiyacından dolayıdır.

Aynı zamanda kod yapısınının geniş olması , görselleştirme yapan kişilerin ayrıca kod öğrenmeleri gerektirecek türde bilgiler içermesi , bu şekilde insanların biraz unreal engineden uzak durmasına neden oluyor.

Öğrenme ve mantığı kavrama bakımından da , bolca vakit harcanacak programlar arasında başı çekmektedir.

Mimari görselleştirme bakımından yol haritası aşamalarını şu şekilde açıklayabiliriz.

Modelleme
Kaplama (isterseniz unreal içerisinde yapabilirsiniz veya kullandığınız aktif programda yaparsınız ,detaylı halini unrealde yapabilirsiniz)
Modellerin UV map açılması (unreal uv olayına çok dikkat eden bir program, hatalı uvmap haritalarında, lightmap (gölge ve ışık) hataları alabilirsiniz.Yeni kullanıcıların aldıkları en çok hatalardan biridir.
Program İçerisine model aktarımı
Program içerisinde modellerin düzenlemesi
Program içerisinde detaylı kaplama ve ışık ayarları
Build ayarları ve Animasyon aşamaları
Detaylı Dinamik sunum için Blueprint ile kodlama aşamaları diye gidiyor.

Unreal Engine Mimari eğitim setleri

Bu konuda youtube üzerinde bir çok yabancı kaynak olsada, Türkçe kaynağın çok az olduğunu söylemek isterim.

Bende bu konuda eğitim seti hazırlıklarına başladım, ülkemizde bu konuda çok ciddi bilgi sıkıntısı var özellikle unreal engine mimari görselleştirme konusunda bilgiler çok kısıtlı ve yetersiz, iç mekanda yakın zamanda bu konula ilgili bir set sunacağım sizlere.

Benim unreal engine ile yaptığım son çalışmaya aşağıdan bakabilirsiniz.

Unreal Engine Makalesi ile ilgili Sözlük

Build: Her nekadar sözlük anlamı yapmak inşaa etmek olsa da, unreal engine içerisinde render olarak kullanabiliriz.
Engine: Motor anlamında kullanılır, genellikle oyun motorları olarak telafuz edilir.
Epic Game: Unreal Engine oyun motorunu oluşturan ve geliştiren firmanın ismidir.
Market Place: Unreal Engine için yeniliklerle haberdar olduğunuz ve malzeme satın alıp, satın aldığınız malzemeleri projenize aktardığınız kısımdır.
Unreal Engine indirme linki : https://www.unrealengine.com/what-is-unreal-engine-4

UFUK ŞEN

Nasıl yeme içme ihtiyaçlarımızı kesintisiz olarak karşılıyorsak, öğrenme ve geliştirme ihiyaçlarımızı da sürekli kendimizi geliştirerek devam etmeliyiz.İnsanlara birşeyler verirken ve öğretirken aynı zaman da kendimizi geliştirdiğimizi de unutmayın. Sevgi ve Saygıyla..

İlgili Makaleler

22 Yorum

  1. Tebrikler hocam, sektördeki tüm gelişmeleri takip edip paylaşıyorsunuz, ve hepsini de en güzel şekilde kullanıp öğretiyorsunuz..

  2. Hocam herçekten ihtiyaç duyulacak bir yenilik. eğitim setini en kısa zamanda bekliyoruz, başarılar.

  3. ue hakkında daha elle tutulur kaynak yok.
    ellerine sağlık ufuk hocam.
    türkiyede bir çok 3d platform çabalarınla bir noktaya geliyor. takipçinim.

  4. Ufuk bey size nasıl ulaşırız, mimari bir projemin sunumunu hazırlamakta bana yardımcı olurmusunuz

  5. Hocam o kadar video izledim ve kimi ücretli ama sizin anlattığınız Ue4 kadar anlaşılır olmuyor teşekkür ediyorum keşke daha çok videonuz olsa

  6. sayende Turnview’ den sonra da şimdi UNREAL ENGINE ile projeler üretmek istiyorum… Unreal Engine’ nin ücretsiz olması ve istediği makul ücret tek kelimeyle muhteşem… ben buraları okuyana kadar bundan haberdar değildim… şimdi UNREAL ENGINE ile projeler üretmek istiyorum… tabii ki beni bunlarla tanıştırma sayesinde… Tabbim hayırlı kazançlar ve mutlu günler nasibeylesin…

    bu arada Turnview çok ok işime yaradı… beni lisanssız bir kısım programlardan kurtardın… mesela Keyshot Render muhteşemdi… ama render için zaman çok harcıyordu. bende gtx 770 olduğundn dolayı sadece işlemci destekli render alıyordu… ama Twinmotion hem realtime render’ ı hızlı alıyor hemde gerçekten kolay ve hızlı sonuca odaklı bir yazılım… en güzeli ise ücretsiz olması… cark ve lisans problemleri olmadan harika bir hayat bu…

    sana tejrar teşekkür ederim… Allah senden Razı olsun kardeşim…
    saygılar…

  7. “” Tabbim hayırlı kazançlar ve mutlu günler nasibeylesin…””

    düzeltme “” Rabbim hayırlı kazançlar ve mutlu günler nasibeylesin…””

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

MERHABA ????