GenelRender BilgisayarlarıRender için bilgisayar Tavsiyeleri

Render İçin Bilgisayar Sistemleri 2019

Yüksek Kaliteli Dokular

Render İçin Bilgisayar Sistemleri 2019

 

Render için bilgisayar

En İyi ve en hesaplı Render için bilgisayar sistemini Oluşturmak için, bazı Donanım Bileşenlerini bilmek ve 2D, 3D Render Yazılımının iç çalışmalarına ve donanımı nasıl kullandıklarına dair, fikirler edinmek bilgisayar sistemi toplamak için gereklidir.

Render için Laptoplar konusunda da bir makale hazırlıyoruz, ondan önce bu detaylı makalemizi okumanızı ve bilgi almanız laptop seçimleri bakımından da önemlidir. 🙂

Render Bilgisayarı için yapılacak en önemli tespit, kullandığınız yazılımlarla ne kadar doğru çalışıp çalışmadığıdır.

Ana yapı olarak Vray İşlemci üzerinde işlem yaparken, FStorm Render , Octane render motoru ise, grafik kartı üzerine (GPU) yoğunlaşmıştır.Aynı şekilde Lumion da iyi bir grafik kartı istemektedir.

İşte bu doğrultuda hangi yazılımın hangi sistem biriminde (işlemci, ekran kartı) çalıştığını bilmek, sistem toplamadaki en önemli unsurdur. Genelde bilgisayar toplayan kişilerin bu işlemlerden haberdar olmadıklarını gözlemledik,
kullanıcıya en yüksek sistem önermek her zaman doğru çözümü getirmeyebilir. (Fiyat ve donanım bakımından)

Yeni Bilgisayar Bölümlerine göz atmak her zaman çok eğlencelidir ve bu makalede, bu işlemi daha kolay ve daha ilginç hale getirecek birkaç şey bulabilirsiniz !

Render için Bilgisayar sistemi Toplamanın Kriterleri Nedir ?

Render için bilgisayar toplamanın en önemli maddesi, yukarıda bahsettiğimiz Donanım bileşenlerinin hangi render motorunda daha randımanlı çalıştığıdır. Onun dışında bu sistemleri Dünya çapında test eden bazı önemli test merkezlerinin yaptığı testlere bakarak donanımın önemli parçaları hakkında bilgi sahibi olacağız.

Bu testler bizim doğru parçayı seçmemiz için ve ezbere bir sistem toplamamızın önüne geçecektir. Bu parçaları toplarken kendi bütçenize göre seçim yaparsanız en uygun sistem ortaya çıkacaktır.

Eğer sistem konusunda bilginiz yok ise, bu makaleyi sistemden anlayan arkadaşlarınıza göndererek size yardımcı olmalarını isteyiniz.

Bu Testlerden en önemlisi olan VRAY Benchmark ve Cinebench R15 Skor Listesine bakarak en önemli işlemciler konusunda bilgi sahibi olacağız. Aynı zamanda GPU rendering yani Ekran kartı üzerinden render almak isteyenler için GPU Benchmark testlerini yazının devamında bulacaksınız.

Render için İşlemci Kıyaslaması ve İşlemci Seçimi

Örnek olarak aşağıdaki listeye baktığımızda hem çoklu çekirdek, hemde render süreleri bakımından sıralama yapılmış, bu sıralamaya göz atarak işlemci seçimimize karar verebiliriz.

Render sürelerinde hem çekirdek sayısı hemde GHZ hızı ön planda olduğu için, sıralamada en yüksek puanı alan AMD 2990WX işlemci olmuş, 21 saniyede testi bitirmiş.

Burada bütçenize göre sizde işlemci seçimlerinizi buna göre yapmalısınız. Genel olarak listeye baktığımızda ilk 20’ye giren işlemciler, render performansı seçimine göre iyi durumdalar.Seçimlerinizi bu yönde yapabilirsiniz.

Render Bilgisayarı toplayacağınız kişilere bu makaleyi önererek , render işlemci testlerine bakmalarını ve ona göre size, ellerindeki işlemcilerden önermelerini isteyiniz.

Kendi ellerinde bulunan ve listede ilk 20 ye girmeyen işlemcileri tercih etmeyiniz.

Bu liste içerisinde yer almayan en son bu sıralar çıkmış olan AMD RYZEN 3 serisi işlemcilerde tercih edilebilir.

AMD RYZEN 3 serisi işlemciler ile detaylarınıda konunun devamında vereceğiz.

Render için Ekran kartı (GPU) Kıyaslaması ve İşlemci Seçimi

Ana yapı olarak biraz sistem bilgisi vermek gerekirse temelde iki çalışma sistemi mevcuttur. Bunlardan biri CUDA Yani Nvidia’nın kullandığı yazılım sistemi, diğeri ise Amd Ekran kartlarının kullandığı OpenGL Sistemidir.

Ekran kartı ile çalışan çoğu render sistemi Cuda mimarisine önem veriyor, burada Nvidia’nın Grafik kartı yazılım konusundaki önemi ve firmalara verdiği destekte ön planda olduğu için, grafik kartı ile çalışan render motorları genelde CUDA sisteminde en iyi performansı veriyor.

VRAY-RT ayrıca, burada bir AMD kartı kullanabileceğiniz anlamına gelen OpenGL‘i de destekliyor.

Orta seviyenin bir tık üstü için , yani iyi bir sistem toplarken NVIDIA kartlar için ;

NVIDIA 2080 RTX (2944 CUDA Çekirdek, 8 GB VRAM)
NVIDIA 2070 RTX (2304 CUDA Çekirdek, 8 GB VRAM), 
NVIDIA 2080 Ti (4352 CUDA Çekirdek, 11 GB VRAM)
iyi bir seçim olacaktır.

Param var kimse bana karışamaz en babasını alırım diyorsanız 😀 aşağıdaki ekran kartı sizin için en uygunudur.

En üst düzeyde, şu anda mümkün olan en yüksek performans 24 GB Video RAM ile birlikte gelen
NVIDIA Titan V ve Titan RTX tarafından sunulmaktadır.

Fiyat / Performans oranı en iyi ekran kartı sıralaması da aşağıdaki listede yapılmıştır.Listeye bakarak hem performans bakımından hemde fiyat bakımından size en uygun ekran kartını seçebilirsiniz.Bu test VRAY RT ile yapılmıştır.

12GB Video RAM ve daha fazlasına sahip olan GPU’lar, 200 milyon poligonlu sahneler için ideal durumdadır.

Bu liste VRAY RT ile Ekran kartı üzerinden yapılan render testleri ile sonuçlanmıştır.Yukarıdaki listeye baktığımızda GTX1070‘in hem performans hemde fiyat bakımından ilk sırada olduğunu görebiliyoruz, eğer ortalama bir bilgisayar toplama niyetiniz varsa bu ekran kartı , render için iyi bir seçim olacaktır.

Ekran kartı render konusunda VRAY RT kullanıyorum diyorsanız sizin için ideal tablo yukarıdadır.

Ekran kartlarını daha iyi test edebilmek ve yeni kartların daha iyi gücünü görmek için aşağıdaki liste yani Octane Render ile yapılmış testler daha faydalı olacaktır.

Ekran kartı render konusunda Octane render ve FStorm Render kullanıyorsanız aşağıdaki liste sizin için en uygunudur.

Üst kısımdaki listeye baktığımızda RTX 2060 6 gb lık bir ram miktarı ile gelmektedir. Diğer üst versiyonlar ise 8 GB lık bir ram miktarı kullanmış, ama fiyat performans oranına baktığımızda arada ciddi farklar var. Hem performans hemde fiyat açısına bakıldığında RTX 2060 GPU render için fiyat / performans olarak gözüküyor.

Lumion Render için Masaüstü sistemlerde en düşük RTX 2060 tercih edilmelidir.
Lumionda ekran kartı kullanımında yüksek miktarda VRAM kullanan yazılımlar arasında gelmektedir.

NVIDIA GPU’lar, önceden tanımlanmış sıcaklık ve güç sınırları içinde kaldığı sürece GPU’nuzu (ekran kartınızı) belirli bir dereceye kadar otomatik olarak hızlandıran bir Yükseltme Teknolojisine sahiptir. Bu nedenle, bir GPU’nun mümkün olduğunca soğuk kalmasını sağlamak performansı artıracaktır.

Bu yüzden uzun render sürelerinde beklerken kasa içi soğutmada çok önemlidir. 😉

Render için Bilgisayar Sistemlerinde Güç kaynağı seçimi ?

Kullanıcıların dikkatini çekmeyen ama bir diğer önemli bir konu ise güç kaynağı (PSU) seçimidir. Normal olarak bir hesaplama yapacak olursak, yukarıda verdiğimiz ekran kartlarının çoğu 180-250W civarında bir güç tüketimi mevcuttur.

Genel olarak işlemcilerinde 100W gibi bir değerlerde gezindiğini düşünürsek ;

PSU (güç kaynağı) seçiminizde en düşük 750W’lık bir Güç kaynağı işinizi görecektir.

Tabi burada ek donanımlarında önemli bir yeri olduğu için extra takılacak her ekran kartı için 250W’lık artışı göz önünde bulundurmalısınız. Yani sisteminizde çift ekran kartı kullanıyorsanız PSU seçiminiz 1000W’a kadar çıkabilir.

Genel olarak hangi marka üzerine yoğunlaşmam gerekiyor ? diye bir soru soracak olursanız; PSU üreticileri Corsair, beQuiet, Seasonic ve Coolermaster gibi markalara yoğunlaşabilirsiniz. Tabi diğer marka tercihleride değerlendirilebilir.

Render için yeni işlemciler AMD RYZEN 3 SERİSİ tercih edilmeli mi ?

Amd Ryzen için bu makaleyi yazdığımız süre zarfında yeni çıkan ve testleri yeni yayınlanan işlemciler, gerçekten en yakın rakiplerine hem fiyat hemde performans olarak ciddi farklar atmış durumdalar.

Testlere baktığımızda render konusunda çoklu işlemci kullanımında %40’lara varan bir fark söz konusu.

Aşağıdaki en son yapılan teste baktığımızda, Ryzen 3900X’in özellikle Cinebench 20 ile yapılan render testlerinde, en yakın rakibi i9 9900K ya %40 lık bir render performansı ile fark attığını görebiliyoruz.

İki işlemcinin fiyatlarını yan yana koyduğumuzda ise i9 9900k 4.300TL – 4.500 TL civarlarında gezinirken.
RYZEN 3900X ise 500 dolar yurtdışı fiyatı, 3.500-3700 TL civarlarında Türkiye fiyatı bulunmaktadır.

Bu yönden baktığımızda üst seviye işlemcilerde render için bilgisayar işlemcisi seçiminde, AMD RYZEN 3900X ideal olacaktır.

Render için Bilgisayar sistemlerinde sonuç ?

İster oyun için ister render için bilgisayar sistemi toplayın, bu işin sınırı sizin cebinizdeki para ile orantılıdır. 10.000 TL den başlayarak ve çok yüksek meblağlara kadar sistem toplanılması mümkündür. Burada önemli olan mesele, sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda size ve paranıza en uygun sistemi toplamaktır.

Bu testlerin amacı bu fiyat performans dengesini koruyarak sizin en iyi donanımı seçmenize karar vermenize yardımcı olacaktır.

Sistem tercihleri konusunda Anakart, SSD , Ram gibi konulara değinmedim. Ram konusunda Masaüstü bilgisayarlar da 3D görselleştirme konusunda en düşük 16gb lık ram miktarı artık minumum düzeyde kalmaktadır.

RAM Konusunda en önemli markalar ise genellikle Corsair, G.Skill ve OCZ’dir ancak başkalarını da tercih edebilirsiniz. Ram seçiminizde ise en düşük 32GB bellek miktarından başlayarak tercihinizi yapmalısınız.

Anakart seçimi önemli bir konudur ve yukarıda verdiğimiz işlemci birimlerine göre size en uygun anakart seçimini, bilgisayarcınızla konuşarak karar vermelisiniz. Tecih yaparken bu konuda yine test merkezlerinin vermiş olduğu anakart tecihleri, sizin maddi durumunuza göre seçim yapmanızı gerektirecektir.

Yine ezbere seçimlerden uzak durun, bilgisayarcılar genellikle ellerindeki stok adedine göre size anakart sunarlar, bunun dışına çıkarak istediğiniz modeller üzerine yoğunlaşın.

Anakart seçiminde özellikle ASUS, MSI, Gigabyte ve ASROCK’yi içerir, ancak tercih edebileceğiniz başka markalarda vardır.

SSD konusunda ise en düşük 256GB LIK SSD diskler tercih edilmelidir. 128 gb lık SSD ler ile giriş yapmayınız.

3D alanında yüksek kapasiteli kaplama ve model arşivlerini saklamak için en düşük 2TB’lık extra diskler (hdd) almanız gerekiyor.

Render için bilgisayar seçimi ilgili eklemek istediğiniz konular var ise, aşağıdaki yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

UFUK ŞEN

Nasıl yeme içme ihtiyaçlarımızı kesintisiz olarak karşılıyorsak, öğrenme ve geliştirme ihiyaçlarımızı da sürekli kendimizi geliştirerek devam etmeliyiz.İnsanlara birşeyler verirken ve öğretirken aynı zaman da kendimizi geliştirdiğimizi de unutmayın. Sevgi ve Saygıyla..

İlgili Makaleler

32 Yorum

  1. Hocam RTX serisinin de vray benchmark görseline eklenmesini merakla bekliyoruz.

    Bilgilendirici bir yazı olmus ellerinize sağlık

  2. Program öğretiliyor, pc tavsiyeleri veriliyor, kaynak sağlanıyor daha ne olsun yahu 🙂 Teşekkürler emeklerinize.

    1. Ufuk Hocam, derli toplu güncel bilgilerden oluşan kaynak niteliğinde bir yazı paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

  3. Ryzen daha çok çekirdek sunarken nvdia ise çekirdek hızı ön planda..
    Bilgiler için teşekkürler 🙂

  4. Merhabalar Hocam AMD işlemci ve NVIDA ekran kartının aynı sistemde kullanılması sıkıntı çıkarır mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

MERHABA ????