Mimari Görselleştirme , bilgi işlem endüstrisinin doğması ve gelişmesi ile , tüm dünyada insanların hayatın da ciddi değişikliklere neden oldu.Dijital sağlayıcılar hızla daha güçlü hale geliyor ve bu durumdan tüm meslek grupları etkilenmektedir.
Özellikle mimarlık dünyasında sıçramalara sebep olan bu gelişmelerden biride 3 boyutlu görselleştirme konusudur.
3 Boyutlu Mimari Görselleştirme nedir ?
3 Boyutlu görselleştirme meslek alanındaki mesajı görüntüleyip iletmenin en gerçekçi tekniğidir.
Aslında 3 boyutlu görselleştirme insanlık var olduğundan beri mağara resimleri ile başlayan tarih boyunca sıçramalar yaşayan ve tüm hızıyla gelişen bir süreçtir.
Mimari Görselleştirme konusunda bizimle çalışmak için vraydvd@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Referans çalışmalarımızı görmek için buraya bakınız.
Mimaride 3 boyutlu görselleştirme nedir ?
Mimari sunum veya mimari görselleştirme,bir tasarımın nicel ve nitel tüm özelliklerini gerçekteki unsurların simülasyonu ile dijital ortamda oluşturulması sanatıdır.
Aslında değişen ve gelişen tasarım biçimi 3 boyutlu görselleştirmenin doğması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Zamanla görsel teknikler geliştirilse de zaman ve gerçekliği yansıtmada eksik kalması sebebiyle dijital sağlayıcılara ihtiyaç iyice arttı.
Mimari görselleştirmenin doğması için tarih sürecindeki sıçrayışları ele alıcak olursak;
- Filippo brunelleschi (Lineer Perspektif)
- Rasyonalizm-alt akımları(a.Adolf Loos b.De Stijl c.Bauhaus d.Total Mimari e.Yeni Yüksek yapı estetiği f.Le Corbusier katkılar g.New York Beşlisi.)
- Ekspresyonizm,Organımsı Mimari,Brütalizm,Dekonstrüktivizm..
3 boyutlu ve mimari görselleştirme; Mimarların ve tasarımcıların orantıları ölçüleri etkileşimli olarak oluşturup görebildiği,aydınlatma,güneş ışığı,akustik,havalandırma verilerini işlemeyebildiği bir yazılım,programdır.
Geçmişten günümüze,özellikle mimarlar projelerinin tüm safhalarında sadece yapısal unsurları değil mimari sahnenin temsilcileri olan objeleri ;
insanları,güneşi,hayvanları,rüzgar ile uçuşan perdeleri araçları gibi birçok unsuru 2 boyutlu çizimlerinde,perspektiflerinde,eskizlerinde bulundurdular.
3 boyutlu görselleştirme de tüm bu işlemleri dijital ortamda yapma sanatıdır.
El çizimleri ve 3 boyutlu görsellerin birbiri ile mukayese edilmesi doğru değildir.
El çizimleri,eskizler,karalamalar bir tasarımcının,mimarın her zaman yapması,yapıyor olması ve asla unutmaması gereken çok değerli bir bilgi ,teknik ve sanattır.
Mimari modellemenin diğer bir temel başlangıç noktası Modellemedir, aşağıdan modelleme derslerimize bakarak giriş yapabilirsiniz.
Ancak,çalışmalarda teknoloji bu denli hızlı ilerlerken çağın gerisinde kalınmamalı, görselleştirmeye değer verilmeli, kullanılmalı ve mimari gelecek oluşturulmalıdır.
3 boyutlu Görselleştirme mimari ve diğer tüm alanlarda kendi içinde sonu olan bir konu değil,aksine sadece teknikleri değişen ve gelişen bir süreçtir.
Bu süreç bir anlayış içerisinde tekrarlamalı ve yeni bir teknik ortaya çıktığında yenileşmelidir.
Çeşitli ülkelerden mimarların geleneksel görselleştirme ve
3 boyutlu Mimari görselleştirme hakkında yorumları ;
- 3 boyutlu görselleştirme ve animasyonlar sunum açısından bizler için iyi bir yoldır.Müşterilerimiz bu hizmeti istiyor ve bizde bu durumdan memnuniyet duyuyoruz.
- Mimari Görselleştirme mimarın çalışmalarının daimi bir parçası olmuştur.Eğerki mimar dijital ortamda görşelleştiremezse belki de bunu yapan yardımcı bir sanatçıya ihtiyaç duyar ve birlikte çalışırlar.Görselleştirme ürünü daha iyi görmenize yardımcı oluyor.
- Yalnızca BIM (Revit Architecture) programı ile çalışıyorum ve iyi görseller sunuyorum.Bazı durumlarda kendim perspektifler çiziyorum ancak projeyi müşteriye daha iyi yansıtan Revit sunumunun katkısı çok büyük.
3 boyutlu görselleştirme aktif olarak kullanılıyor.Ancak arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik (VR) ile çok daha iyi bir şekilde hazırlanmış sunumlara doğru gidiyoruz.