Başarılar

İnşaport ile yaptığımız 3D röportaj

Yüksek Kaliteli Dokular

insaportMerhaba Arkadaşlar, 3D Konusunda zaman zaman sektörel bazda iletişim halinde olduğumuz internet sayfalarının editörlerinden röportaj teklifleri geliyor.

Bende bu röportajları sitemde sizlere sunuyorum.İnşaport sitesi için Merve Akpak ile yaptığımız Röportajın tam halini aşağıda veriyorum.

Beni ve Sektör içindeki durumları görmek açısından çok faydalı bilgiler verdim.

Aynı zamanda 3D görselleştirme alanında ülkemizdeki durum ve artan Sketchup programının popülaritesi ile bilgilerek vererek sizlerin bu sektörde farklı bilgiler ile gelişmenizi umuyorum.

3D Sketchup Türkiye

Sketch up Türkiye ile hayatımıza giren ve daha sonra aile olduğumuzu hissettiren bir eğitmenden bahsediyorum.

Bazen bir 3d sıkıntısı ile bazen doğa sevgisiyle bazense tamamne grubundaki kişileri tanımak için gündelik sohbetleriyle bize herşeyin çıkar olmadığını gösteren özellikle mimarlık,tasarım ve 3d ile uğraşan tüm öğrencilerin kurtarıcısı olan Ufuk hocayı göüyoruz.

Herşeyin para olduğu dünyada maddiyatı ikinci plana atan ve yetiştirdiği her bireyin 3d platformunda ortam kalitesini yükselttiği görüşünü benimseyen Ufuk Şen’e sorduk;

Siz kimsiniz?, 3d nedir?, Nasıl öğrenilir… 3d kapısını aralayan her bireyin bir şekilde videolarına takıldığı kişi Ufuk ŞEN sizlerle…

3D alanın da Ufuk şen kimdir ? Kendinizden biraz bahsedermisiniz ?

1979 doğumluyum, Evliyim ve 2 çocuk babasıyım.10 yaşına kadar Çocukluk dönemim Ankara da / Akdere semtinde geçirdim. O zamanlar gerek aile gerek bulunduğumuz semt olarak yokluk içinde geçen çocukluk anılarım olmuştur.

Çocukluğumda 7 yaşımdan itibaren çalışma hayatına başladım.Pazarda insanların eşyalarını taşıma , su satma gibi çeşitli aktivitelerde bulunduğumu söyleyebilirim.Aktivite diyorum çünkü o zamanlar bana çok eğlenceli geliyordu bu iş.. zorlandığımı söylemem ,eğlenerek yapıyordum.

Topladığım paraları direk anneme verdiğimi, puslu bir anı olarak hala hatırlarım..

Ortaokul ve Lise dönemlerimi hala yaşadığımız Balgat semtinde geçirdim.Ortaokul sonrası kazandığım Balgat Meslek Lisesi Elektrik – Elektronik bölümünde 3 yıl sürerek devam ettim.Kazandım diyorum çünkü o zamanlarda, yine sınavla giriş sistemi devam ediyordu.

1990’lar

Özellikle Bilgisayar ve Elektrik – Elektronik bölümleri değerli bölümler olduğu için çok rağbet görüyor ve rekabeti yüksek olduğu için herkes kazanamıyordu.

Bu yüzden Evde bir bayram havası birkaç hafta devam etti, annemin kekleri börekleri havada uçuştu..(o zamanlar birkaç kiloda aldığımı itiraf etmeliyim)  Ta ki benim meslek lisesinin tam gün eğitim verdiğini öğrenene kadar.Başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü.

Aslında bu bölüm benim tercihim olmamakla birlikte gözüm ve gönlüm hep bilgisayar bölümünde kalmıştır.

Meslek liseleri düz liselere göre Üniversiteye hazırlık döneminde daha eksik bir eğitim verdiği için bu bölümden çıkan kişilerin üniversiteyi kazanmaları her zaman zor ve daha eforlu olmuştur.

Ben aslında ilk senemde (1996 yılıydı) Konya Selçuk üniversitesi 2 yıllık bölümünü kazanmıştım.O dönemler 2 senelik üniversitelere bakış açısının farklı olması ve bizi yönlendirecek kişilerin olmamasından dolayı o sene bu bölümü erteledim.

Tabi bu ertelemenin çok büyük bir yanlış olduğunu ilerleyen senelerde anladım, çünkü tekrar sınava girme ve hazırlanma dönemlerini kaçırmam bana pahalıya mal olmuştu.

Üniversite hayallerini bir kenara bırakarak iş aramaya koyuldum.O yıllardaki sarı sayfalar kitabını hatırlayanlar bilirler, o yıllarda aslında iş aramanın en kolay yoluydu o kitaplar.

Her firmanın telefon ve adres bilgilerine ulaşabildiğiniz için, birçok firmaya uğrayıp ihtiyaca yönelik eleman alımı konusunda sorular sorabiliyordunuz.

Günde en az 10 firmayı dolaşmama rağmen , başarısız sonuçlara imza attığımı söylemek isterim.En sonunda şu an çalıştığım İnşaat firmasına Teknik Ressam sıfatıyla (yine annemin bir akrabamıza yaptığı baskıyla) girdim. ( yıl 1997 eylül)

O günden bu zamana aynı firmada çalıştığımı söylemek isterim, araya askerlik , evlilik gibi durumlar girmesine rağmen stabil bir iş yaşamı benim için ideal olduğundan, pek çalıştığım yeri değiştirmeyi düşünmedim.

1997 Eylülden bu zamana kadar (20 yıl) Teknik Ressam olarak , birçok Mimar ve İnşaat Mühendisi ile (bir çoğu hayatta değil) çalıştığımı söylemek isterim.

3D’ de Çözüm

Yukarıda yazmış olduğum, kendi hayat açıklamanın yanında aslında bana göre ufuk şen , çözümün kendisidir.

Sade ve etkili çözümler oluşturmak için çabalayan, bu çözümlerini hemen insanların kullanması için büyük efor harcayan kişidir, bana göre..

Sürekli kendi çevremde bana yakın veya uzak kişilerle (meslek içerisinde) iletişim kurmayı ve onlarla yakın bilgi alışverişi içerisinde olmayı severim.

Bu benim en büyük özelliğimdir.Benimle iletişim kurmak isteyenler facebook aracılığıyla ulaşabilir.

Aynı zamanda kendi işimle ve kendimle ilgili yazmış olduğum yazılarıma www.ufuksen.com dan bakabilirler.

3D ye Nasıl Başladınız ?

3D

Hayatımda çocukluğumda tanıştığım iki favori şey birincisi bisiklet diğeri ise konsol makinalarıydı.

Dedemlerin almanyada olmaları ve her yıl geldiklerinde hediyeler ile dönmeleri bizim bazı şeyleri erken görmemize neden oluyordu.

O yıllarda Atari markasının üretmiş olduğu, 2 kollu oyun cihazları vardı. Şimdiki cihazlar gibi grafik özellikleri yüksek olmayan ,sadece 2 çubuğu hareket ettirdiğiniz cihazlardı.Kardeşimle beraber siyah beyaz itt sharplorenz marka tv’de dakikalarca oyunun olduğu kanalı ,bulmak için uğraşırdık.

İlk 3D hevesi oyunlarla başladı , konsol cihazları geliştikçe oyunlar içerisindeki ortamların nasıl yapıldğını merak etmeye başlamıştım.

O yıllarda çıkan Türkçe oyun dergileri ile, oyunların hangi aşamalarda kimler tarafından nasıl yapıldığını anlatan makaleler okuyorduk. İşe girmemin ardından bende Autocad ile 3d çizimlere başladım, ilk 3D maceramız bu şekilde başlamıştır.

Daha sonra sırasıyla 3Dsmax’in 5 ve 6 versiyonları daha sonra yıllar içerisinde Sketchup programıyla ve farklı programla ile devam ettim.

3D gerçtekten çok zaman alan ve sürekli geliştirilmeyi bekleyen bir meslek dalıdır.Bu işe giren kişilerin öncelikle çok sabırlı ve çok yönlü olmaları onların gelişmelerine büyük katkı sağlayacaktır.

3D’de Neden Sketchup ?

Neden Çünkü basit hızlı ve eğlenceli, en büyük özelliği çok eğlenceli olmasıdır. Düşünsenize bir iş yaparken size keyif veren bir yazılımla çalışıyorsunuz.Modellemenin en eğlenceli adıdır Sketchup !

Sketchup her ne kadar diğer yazılımlarla kıyas yapılsa da, bir sketchup kullanıcısı çok iyi bilirki, bu program kadar modellenin keyif verdiği başka bir program yoktur.

Özellike Mimari modelledeki hızı ve basitliği sayesinde bir çok kişinin favori programları arasındadır.

Özellikle Dünya çapında büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir.Özellikle Bu kullanıcı kitlesi bir çok popüler programın kullanıcı sayısından çok fazladır.

Modelleme ve Görselleştirme işini keyifle yapmak istiyorsanız bence en iyi çözüm Sketchup programıdır.

Sketchup Türkiye Macerası ?

Sketchup Programını geliştirirken , bu konuda kullanıcıların toplanacağı ve üreteceği bir topluluk oluşturmak istemiştim.Sketchup Türkiye bu amaçla ortaya çıktı.

Bir çok arkadaşın bilgi sahibi olduğu bu topluluk ile 5 yılda 28.000 üyeye kadar ulaştık.Youtube sayfamızda ve ana sayfamızda kullanıcılara vermiş olduğumuz 250 adet ücretsiz video ile insanlara faydalı olmanın yollarını arıyoruz.

(zaman içerisinde daha fazlası yükleyeceğiz) Sketchup programıyla tanışan bir çok arkadaşımızın , farklı kitlelerde söz sahibi olması ve ilerlemesinde Sketchup Türkiyenin çok büyük katkıları vardır.

Sketchup Türkiyenin gelişmesinde yönetim ekibimizin de büyük katkıları vardır, böyle kalabalık bir grubu yönetmek büyük bir özveri ve zaman gerektiriyor.Geçmişten günümüze yönetimde olan tüm arkadaşlarımıza buradan teşekkür etmek istiyorum.

Sketchup Türkiye Facebook grubumuzda , farklı meslek dallarından bir çok kullanıcıya ev sahipliği yapıyor, bilgi paylaşımı bol ve disiplinli bir şekilde insanları sıkmadan, zaman zaman eğlendiren bir yönetim sergilediğimizi düşünüyorum.

İnsanlardan aldığımız olumlu yorumlar ve geri dönüşlerle bu işi doğru yaptığımızı gösteriyor.

Beni en çok mutlu eden şey , her gün farklı biri tarafından yeni bir mail veya mesaj almaktır.İnsanlara gerçekten faydalı olmanın, çok önemli bir şey olduğunu düşünüyorum.İnsan mutluluğu açısındanda vermenin ayrı bir önemi vardır.

Bir Topluluğu büyütmenin ve ilerletmenin insanın kendi içine has bir özellik olduğunuda ayrıca söylemek isterim. Bunun bir kuralı veya listesi yok tamamiyle insanın kendine has özelliğidir.

3D eğitim nasıl olmalı ? İnsanlar kendilerini nasıl geliştirmeli ?

Gerçekten çok önemli bir hususa değindinizi belirtmek isterim.Bizim insanımız özellikle hangi program veya kendi hayatında eğitim alacağı hangi konu olursa olsun, eğitime yeterince yatırım yapmıyor.

İnsanlar kendi eğitim harcamalarını listenin en sonuna ekledikleri için, insanların gelişimleride bu konuda yavaş oluyor.

İnsanlar 3D Mimari modelleme veya herhangi 3D içerisinde bir konu üzerinden eğitim alacakları zaman, o konu üzerindeki eğitim içeriklerini çok iyi araştırıp kendilerine en uygun bölümü seçmeleri gerekiyor.

3D programlar

Sadece 3D programı öğrenmeye çalışmak  üretim ve geliştirme aşamasında yeterli olmayacaktır.

Örnek vermem gerekirse, sadece 3D mimari görselleştirme yapmak için kullanıcıların öçü ve ölçek konusunda bilgi sahibi olmaları, bazı teknik hususları bilmeleri gerekiyor.Önlerine sunulan bir Autocad projesi üzerinden proje okumayı bilmeleri bu işin önemli noktalarındandır.

Mimari alanda birçok teknik detay ve içerik olduğu için, bu işe giren çoğu kişi devamını getiremeden bu işi yarıda bırakıyor.Bu yüzden bu konularda alanında uzman kişilerden eğitim almak çok önemlidir.

Eğer imkanları varsa , belli bir süre mimari bürolar da çalışarak proje konusunda bilgi sahibi olmak kişilere çok önemli avantaj kazandıracaktır.

3D eğitim konusunda, eğitim alacakları kişileri çok iyi araştırmaları ve bilgi birikim konusunda dolu dolu olan kişilerle çalışmalarını öneririm.

Özellikle mimari 3D eğitim konusunda, kullanıcıya teknik mimari terimleri verebilen ve her açıdan kendini geliştirmiş kişilerle beraber olmaları önemlidir.

3D Eğitim Kriterleri

Eğitim alacakları kişilerin pörtföylerini incelemerlerini, facebook ve çeşitli platformlarda ufak bir araştırma yaparak ilerlemeleri sağlıklı bir 3D eğitim için önemlidir.

Bende bu konuda eğitimler veriyorum, benimlede iletişim kurabilirler.

Sadece Kaliteli Görsel’e bakmadan , eğitim alacakları kişilerin anlatım duyarlılığına, bu işe olan hassasiyetlerine önem versinler.

Temel eğitimler konusunda youtube ve çeşitli platformanlarda eğitimler alabilirler fakat ileri eğitimler için bir eğitimciyle iletişimde olmak ve yön belirlemek önemli bir husustur.

Bu keyifli röportaj için sayın Ufuk ŞEN’e çok teşekkür ediyoruz başarılarının devamını diliyoruz… 🙂 “

UFUK ŞEN

Nasıl yeme içme ihtiyaçlarımızı kesintisiz olarak karşılıyorsak, öğrenme ve geliştirme ihiyaçlarımızı da sürekli kendimizi geliştirerek devam etmeliyiz.İnsanlara birşeyler verirken ve öğretirken aynı zaman da kendimizi geliştirdiğimizi de unutmayın. Sevgi ve Saygıyla..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

MERHABA ????