Gerçekçi render konsunda ilk zamanlar bu öğeler sizin için bir kural gibi gözükebilir.
İlerleyen zamanlar da oturmuş yapısı ve alışkanlıklarınızı değiştirerek vazgeçilmez unsurlar haline gelecektir.Böylelikle kaliteli görseli oluşturmadaki önemli kısımları kendi projelerinizde sürekli uygulamış olacaksınız.
Bu sayede başarılı işlere imza atma konusunda ilk yapılması gerekenleri öğreneceksiniz.
Gerçekçi Render İç mekan görseli oluşturmak bir çok program için bazı ana mantıkları beraberinde getirir, tek bir render tuşuna basarak kaliteli görsel oluşturamazsınız.
Bu başlıklar aslında temel anlamda bir kural olmaktan öte, kaliteli görseli oluşturan önemli unsurların temelini oluşturur.Sadece iç mekan görselinde değil, bir çok aynı madde dış mekan görselleştirmesinde de geçerlidir.
Aslında başlık olarak Kaliteli Görsel demek daha doğru olur fakat, kullanıcıların en çok kullandığı cümlelerden biri Gerçekçi İç mekan renderı nasıl oluşturulur olduğu için bu şekilde bir başlık belirledim.
Ticari işlerde bu durum biraz sizin kontrolünüz dışında olacağı için, bazı önemli hususlarda müşteriyi uyarmanız ve yönlendirmeniz gerekebilir.Renk konusunda, kullanılan modellerin kalitesi konusunda yön vermek sizin işiniz olmalı.
Bazen Ticari projelerde, ne kadar yön verseniz de müşterilerinizin %100 istediklerinizin dışına çıkamazsınız ve bu kaliteli görseli etkiler.Bu konumuz biraz daha ,serbest kaliteli görselleştirme işlerinizin yani kontrolü sizde olan işleriniz için daha etkili olacaktır.
İç mekan Gerçekçi Render
a) Gerçekçi Render, İç mekan görselleştirmenin en önemli hususlarından biri araştırmaktır.Araştırma ve görseli oluşturacağınız konular üzerinde araştırma yapmak zamanınızı alan önemli bir konudur.
Direk olarak konuya girmek için referans görseller vasıtasıyla sahneyi oluşturmak diğer bir tercih nedenidir.
Tasarım konusunda sıfırdan bir tasarım oluşturmak, renkleri belirlemek, modelleri çizmek ve bir çok konuyu ayarlamak bizim zamanımızı alan en önemli faktördür.
Bu faktörü aşmanın yolu, tasarım sitelerinden örnek referans görsellerinden esinlenmektir.
Referans Siteler
İç mekan Gerçekçi Render konusun da tr.pinterest.com , houzz.com ve çeşitli tasarım sitelerindeki beğendiğiniz örnek referans görseller ile çalışmaya direk başlayabilirsiniz.Bu şekilde bizim için önemli olan zaman konusunda önemli ölçüde tasarrruf edip hemen modelleme ve sahneyi oluşturma işlemlerine başlayabilirsiniz.
b) Gerçekçi Render, İç mekan görselleştirme de modelleme konusunda bazı önemli konulara özen göstermek gerekiyor.Bunlardan biri keskin yüzeylerin pah kırılarak yumuşatılmasıdır.
Bunu Sketchup programında Round Corner plugini ile yapabilirsiniz.3Dsmax programında ise, Edit poly özelliklerinden Chamfer işlemleri ile halledebilirsiniz.Hem ışığı çarpan yüzeylerden daha yumuşak sekmesini sağlarsınız hemde daha yumuşak bir görüntü ile karşılaşırsınız.
c) Diğer önemli bir konu ise 3D bileşenlerin kaliteli kullanılması.Mekanı modellediniz ve sıra geldi model seçimine.Kaliteli model ile , kalitesiz model arasında alınan renderlarınızın kalitesinde çok büyük farklar oluşacaktır.
Bu yüzden kaliteli model kullanmaya özen gösterin.Sketchup Kullanıcıları için 3dwarehouse.sketchup.com 3D model kütüphanesi çok büyük bir kaynaktır.Bu kaynakların hepsi kaliteli değil ama kaliteli ürün oluşturan kişileri bulduğunuz zaman çok daha hızlı ilerleyeceksiniz.
Burada bulamadığınız ürünler için kendiniz Sketchup’ın mimari modelleme yetenekleriyle hızlı bir şekilde ürünü modelleyebilirsiniz.
Bu modelleri aynı zamanda 3dsmax kullanıcıları kullanabilir, import sekmesinden sahnelerine sketchup modellerini sorunsuz aktarabilirler.
Yıllık 85.000 indirme sayısına ulaşan benim 3D kütüphaneme buradan ulaşabilirsiniz.3dwarehouse.sketchup.com da 3D insanlar, 3D Hayvanlar, 3D bitkiler, 3D tefrişler bulabilirsiniz.
İç mekan Gerçekçi Render Kaliteli ürün yayınlayan kişileri bulmak için grubumuzun arama kısmına yazmanız yeterlidir.Grubumuza katılmak için tıklayınız.
İç mekan Gerçekçi Render Ölçü ve Ölçek
d) Kaliteli görselleştirme konusunda bir üst maddeye bağlı diğer önemli bir konu ise , indirmiş olduğunuz modellerin boyutlandırılması ve ebatları konusundadır.
Bu durum özellikle modelleyeceğiniz ürünler içinde geçerlidir.
Model kütüphanesinden indirmiş olduğunuz bir modelin sahnede doğru ölçülerde durduğundan şüphe ediyorsanız, google.com da ürünün ismi ve ölçüleriyle basit bir arama yapıp sonuca ulaşabilirsiniz.
Her indirdiğiniz model sizin sahnenizle uyumlu olmayacağı için, veya kabaca modelleme yaptığınızda oran ve orantı konusunda sıkıntı yaşayacaksınız.
Bu konu sizin gerçekçi görsel oluşturma konusunda minyatürize bir sahneyle karşılaşmanıza neden olacaktır.Bu yüzden modellerin ölçülerine dikkat ederek, ölçülü ebatlandırmaya dikkat edin.
e) Gerçekçi Render, İç mekan konusunda bir diğer husus ise, kaliteli kaplamalar kullanmaktır.
Kaliteli kaplamalar özellikle yakın çekim render aldığınızda kaplamaların daha canlı ve gerçekçi durmasına neden olacaktır.
Kaliteli kaplama ve normal kaplama arasındaki en büyük fark , çözünürlüğün standart kaplamalarda düşük olmasıdır.
Normal bir kaplama çeşidinde 1024×768 çözünürlüğündeki görsellere çokça denk gelebilirsiniz.
Eğer photoshop ve benzeri resim düzenleme programlarında sıfırdan kaplama yapmayı bilmiyorsanız, cgtextures.com , poliigon.com gibi kaliteli kaplama üreten sitelerin ücretsiz kaplamalarını veya ücretli kaplamalarını deneyebilirsiniz.
Özellikle 2K veya 4K kaplamalar kullanarak kaliteyi bir hayli artmasını sağlayabilirsiniz.
Google görsellerinde de birçok kaplamayı indirip, photoshop yardımı ile düzenleyebilirsiniz. (bu iş için normalin biraz üstünde photoshop bilgisi yeterli olacaktır)
Kamera
f) Bir diğer önemli konu ise kamera açılarındaki bakıştır.Sahne üzerinde sanatsal bir bakış açısı ile, dikkat çekmek istediğiniz bir noktaya vurgu yapmak yeterli sonucu verecektir.
Geniş bir açıyla alınan renderlar da ise istediğiniz sonucu pek alamazsınız.
Özellikle Sketchup Vray 3.4 kullanan kullanıcıların , safe frame penceresini aktif edip landscape yapmaları çoğu sahnede yeterli gelecektir.
g) Bu anlatacağım özellikle vray render motorunu ve diğer render motorlarında bulunan render elements olarak adlandırdığımız objelerin yansıma ve kırılma değerlerini bize bitmap yani resim görseli olarak veren özelliktir.
Bu özellik sayesinde bu saymış olduğumuz değerler sahne içinde daha gerçekçi bir hal alır.
Bununla ilgili chaos grubun hazırlamış olduğu aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
h) Bir diğer önemli konu ise bu almış olduğumuz çıktıları Photoshop programında düzenledikten sonra (post production) renk, tonlama, ışık ayarları gibi sonuca ulaşmamızı sağlayacak eklentilerle beraber, kaliteli görselin son adımlarına ulaşmak.
Tabi bu saydıklarımı yapmak için photoshop konusunda ve birazda fotoğrafçılık konusunda eğitim almalısınız.
Photoshop konusunda güncel ve ücretsiz olan Google Nik collection eklentisi güzel bir alternatif olamaya adaydır.
ı) Bu konula ilgili olarak yazmış olduğum diğer bir makele olan , “çalışma dosyalarımız da nasıl verimli çalışmalıyız” konusuda Gerçekçi İç mekan , kaliteli görsele ulaşma aşamalarının başında gelmektedir.
Bu konuyla ilgili yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz ve çok önemli bir konu olarak bu maddelerin içinde önemli bir yer tutmaktadır.
Gerçekçi İç mekan Kaliteli Görsel Sonuç..
Her ne kadar temel prensipler olsada , eğitim almış her sanatçının kendi gidişat yolunu belirlemek için bazı düzeni vardır.
Bu düzen yıllarca süre gelen işler doğrultusunda oluşmuş olup , farklı kişiler de ve işe başlama konusunda değişiklik gösterebilir.
Yukarıda sadece bu iş için temel olabilecek bazı kuralları belirttim , işin içinde renk düzeninden , tasarım uyumuna, render esnasında bir konuya bağlı kurallar vardır.
İlk önce kaliteli görsel oluşturma aşamalarını öğrenmek daha sonra sanatsal çalışmalar çıkarmak sizin bu işten daha fazla keyif almanızı sağlayacaktır.
Bu konu üzerinde modelleme ana prensiplerine girmedim, aslında çok daha fazla temel düzeye indiğimiz de modelleme kavramlarında yer alan ölçülü çalışma ve diğer teknik konular ise farklı bir konu olarak ele alınmalıdır.
Sizler de bu konu hakkındaki görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Kaliteli Görselleştirme konusunda bizimle çalışmak için vraydvd@gmail.com adresine mail atmanız yeterlidir.