Bizlere sürekli sorulan soruların en başında Gerçekçi Render Nasıl alınır ? sorusu gelir. Kullanıcıların en çok sorduğu soru olmasına rağmen, belki de maddi ve manevi olarak en az efor harcadıkları soruların başındadır bu soru !
Çok iyi kalitede çok gerçekçi render almak ? en son böyle bir soru ile karşılaşmıştım. Aslında durum giderek daha da detaylı hale gelmeye başlıyor.
Sorulan sorular giderek daha fazla gerçekçi render almak, çok iyi kalitede render almak, ultra kalite render almak ve çok iyi render almak gibi sıralanıyor.
Bu konu hakkındaki podcast yayınınıda aşağıdan dinleyebilirsiniz.
Bu konuda bir analiz yaptım ve bu analizi sizler için burada detaylı bir şekilde açıklayacağım.
Eğer gerçekçi ve kaliteli render alamıyorsanız , aşağıda saydığım maddelerden en az biri ve veya bir kaçını mutlaka yapmıyorsunuzdur.
Gerçekçi Render Almak için neler yapılması gerekiyor ?
Bir iş için eğer sonuca gidemiyorsanız , o sonuç için ya yanlış yolu kullanıyorsunuzdur veya o yol için çok fazla efor harcamıyorsunuzdur.
Aslında çok fazla efor harcamayanların, çok fazla efor harcadıklarını “düşündüklerini” gördüm.
Bu konuya da çok fazla şahit oldum.
a) Kim ne derse desin, 17 yıllık görselleştirme hayatımda ilk sıraya bu bilgisayar sistemini ekleyebilirim. Bilgisayarınız yoksa eğer birde ortalama ve ortalamanın bir tık üstünde bir bilgisayara sahip değilseniz emin olun ilerleyemezsiniz.
Eğer render bilgisayarı almak isterseniz en son yayınladığımız videoyu izleyebilirsiniz.
Bir de laptop ile görselleştirme yapmaya çalışanlar var , ben onları yanlış anlamayın ama, şu çember içerisinde dönen hamster’lara benzetiyorum, çok fazla efor var ama ortada bir sonuç yok.
Çünkü siz efor olarak kaliteli görsel oluşturmak için çabalarsınız ama ortaya bir sonuç çıkaramazsınız. İşte bu Laptop ile görselleştirme alanına girmektedir.
Benim 15 senedir kült olmuş bir sözüm vardır “laptop ile görselleştirme olmaz” diye. Bu iş neden laptop ile olmaz veya ortalamanın altındaki bilgisayar ile neden olmaz en temel mantık ile anlatalım size.
Görselleştirmeyi öğrenmek için ilk olarak ne öğrenmelisiniz ? Render Motoru değil mi ?
Peki Render Motoru nedir ? Bilgisayarda modellediğiniz tasarımın , gerçek hayattaki ışık ve diğer matematiksel işlemlerinden geçirilerek gerçekçi resim oluşturma işlemime (kabaca) render motoru deriz.
Peki bu işlemler (render) nasıl gerçekleşir ? Yüksek hacim gerektiren bu işlem, işlemci ve ekran kartlarının yoğun işlem gerektiren kısmıyla yapılır, aynı zamanda kalabalık sahnelerde yüksek ram kullanımı önem taşımaktadır.
Sisteminiz ne kadar iyiyse render hızı o kadar hızlı olur ve daha kısa sürelerde render bitmiş olur. Bu şekilde hem kalabalık sahnelerde çalışmanız kolaylaşır hem de daha fazla detaya sahip olursunuz.
Bir bilgisayarın iyi olması demek , daha fazla detay ve kalite getirmesi demektir. Bu işlemler Gerçekçi render için en önemli adımlardan biridir.
Anamızın Karnından Yüksek Kaliteli Bilgisayar ile mi doğduk ?
Maddi durumu yerinde olanlar direk olarak bu iş için hemen render için bir bilgisayar sistemi toplayarak bu işe başlayabilir.Fakat maddi durumu düşük olanlar için illa yüksek mertebelerde bir sistem toplama imkanları olmayacaktır.
Herkes anasının karnından kaliteli bir bilgisayar ile doğmuyor, herkesin kendine göre bir maddi yeterliliği vadır.
“Fakat şuda vardır, idealleri ve hedefleri olan insanları da kimse durduramaz.”
Ama orta halli bir render bilgisayarı bu iş için en azından bu gerçekçi görsel maddelerinden birini tamamlamış olacaklardır. Ekran kartı olarak günümüzde rtx 3060 ve rtx 3070 gibi bir kart ile işe başlamak güzel bir orta halli başlangıç olacaktır.
Bu kısmı da yapamıyorsanız kusura bakmayın , en önemli adımlardan birini tamamlamadığınız için tekrar hamster örneğine döneceksiniz.
Kendine Ayırdığın zaman mı ? İşine Ayırdığın Zaman mı ?
Arkadaşlar şu olayı anlamanızı istiyorum ,bu iş yani görselleştirme işi çok fazla zaman alan bir iştir. Şu düşünce şekli her zaman yeni başlayan kullanıcıyı hataya sevk ediyor.
Bir bilgisayar alırım, bir kaç Youtube dan ve farklı sosyal medya uygulamasından bir kaç ders izlerim ve bu iş tamamdır…. derseniz, aslında asıl hata burada başlıyor.
Bir çok kişiye sorduğum sorularda bu işe ayırdığı zamanın yeterli olduğunu düşünüyor. Eğer tamamiyle 3d proje , 3d mimari görselleştirme işlerine odaklanacaksanız, Tam anlamıyla gerçekçi görselin oluşması için yeterli süre 5 yıldır.
“Evet yanlış okumadınız Tam 5 yıl, bu sürede aslında sizin ne kadar doğru kişilerle beraber olduğunuz, hangi kaynaklardan beslendiğiniz ile ilgilidir.”
Günlük olarak bu işe test ve denemeler ile yaklaşık 3-4 saatlik bir zaman ayırmanız gerekiyor. Bu Pazar günlerini çıktığımız da, 6×3 :18 saat sisteminde izle öğren uygula çalışma prensibini uygulamanız gerekiyor.
Bu iş içerisinde ilk görsel olarak nasıl yapıldığını görmek , daha sonra uygulamaya geçmek ana prensipler arasındadır.
İZLE ÖĞREN UYGULA
İzle öğren uygula kısmı hangi konu olursa olsun başarıya gideceğiniz yolda bir mihenk taşı olduğunu söyleyebiliriz.
Bu temel öğrenme aşamasında çok önemlidir.
Sabırla bu işi öğrenmek için nasıl yapıldığını görmek ve daha sonra uygulama aşamasına geçmeniz gerekiyor.
Bu büyük bir zaman demektir. O yüzden 3d proje ve gerçekçi görsel oluşturma kısımları uzun zaman gerektiren işlemlerdir.
Gerçekçi Render almanın Temel aşaması modellemeyi gerektiği gibi en iyi yoldan öğrenmek gerekiyor.
Temeliniz ne kadar sağlam olursa ileride atacağınız adımlarda bu yönde çok sağlam olur. Tasarımın oluşturulmasında gerçekçi ve ölçülü modelleme sizin en kaliteli görseli almanıza neden olacaktır.
Gerçekçi Render Alma kısmını Özetlersek Eğer ?
Ortalamanın üzerinde bir bilgisayar (ne kadar önemli olduğunu üst kısımda anlattım, olmazsa olmazdır.)
Ayakları üzerine basan sağlam iradeli eğitim (uzun süreli kararlı eğitim, öğrenme iradesi üzerindeki zorluğu belli bir aşamaya kadar devam ettirerek bunu kırmak ve üzerine çıkmak) Bu konuda Sketchup Türkiye Youtube adresimizi takip edebilirsiniz.
Araştırma Geliştirme (arge) (hangi render motorunun, hangi 3d program için size uygun olduğunu araştırmak)
Sizden daha iyiler ile beraber olma (sizden daha iyiler ile beraber olma, algınızı açar ve vizyon geliştirmenize neden olur)
3D projeler için Malzeme Kütüphanesi (hazır model ve kaplama kütüphanesi ile işlerinizi hızlandırma enerjinizi doğru alanlara kaydırma)
Malzeme geliştirme, Kendine Özgü tasarımlar (Modellerin özgün olması orjinal sonuçlar ortaya çıkarır, render ve görselleştirmede fark ortaya çıkarır)
Her konuda Özgün Teknikler Geliştirme (modellemede ve render kısmında sürekli test ve denemeler ile kendinize özgü teknikler geliştirme)
Kullanıcıların Önceki Tekniklerini geliştirme (izlediğiniz videolardaki teknikleri kendi işinize uygulayarak daha iyi teknikler geliştirmek)
Her konuda üzerine koyacağınız işlemlerin bir sonrakinde daha iyisi olması için çalışma
Mükemmellik yerine yapabileceğinizin en iyisini ortaya çıkarmak (her zaman sizden daha iyisi çıkacaktır, mükemmellik arayışı ile enerjinizi boş yere harcamayın, yapabileceğiniz en iyi işi ortaya koyun)
Acele etmeden sabırla bir proje üzerinde en ince detayına kadar çalışmak. (bir proje üzerinde acele olarak iş teslimi ve yayınlama hatasından kaçının)