3D Görselleştirme

3D Mimaride 3D Görselleştirme

Yüksek Kaliteli Dokular

Sketchup Türkiye Grubumuzdaki üyelerimizden Yekta Evran‘ın bize göndermiş olduğu Mimaride 3D Görselleştirme konulu makaleyi okuyacaksınız.

3D görselleştirme ve 3D denilince aklınıza ne geliyor ? Durun ben tahmin edeyim muhtemelen sinemadaki şu 3 boyutlu filmler ya da teknolojinin de beraberinde getirdiği diğer şeyler geliyordur birçoğumuzun aklına.

Normal tabi işin içinde değilseniz genelde uzaksınızdır.Konuya bu herkes için geçerli olmasada genelde böyledir.Ama ben daha farklı bir boyutunu anlatmak istiyorum hani şu sinemayla ilgili olmayan.

Herkesin anlayacağı bir dilde anlatmak istiyorum.

Öncelikle 3D ne demektir ve nereden gelir bu isim, öncelikle buna bakalım.

3d gorsellestirme

Şekilde de görüldüğü gibi bir nesneyi gözümüze anlamlı kılan 3 boyutu vardır.Evet 3 burdan geliyor boyutta değişmiyor aslında, çünkü boyut=dimension demek İngilizce de bize kısaltarak D’si veriliyor oluyor bize 3D 😀

Mimari dışında teknolojinin olduğu her alan mesela bir araba yada bir makine ve diğer konulara dahil edilebilir.

Neden mimari dersek bence her gelişen şey insanların ihtiyacına göre, gelişmekte olduğu için demekki en çok mimari alanda ihtiyaç duyuluyor diye düşünüyorum.

En çok mimari alanda ihtiyaç duyulduğu için, bende bir alt başlık açarak kısaca değinerek belirtmek istiyorum yazımı.

MİMARİ 3D GÖRSELLEŞTİRME

Mimari 3D görselleştirme de genel olarak en çok kullanılan programlar Sketchup, 3d max ve Revittir.
Tabi 3 programla sınırlamak çok yanlış olur çünkü her alanında kendine göre alt dalları vardır ve eğer bir tasarım yapacaksanız bir anda birçok programa ihtiyaç duyabilirsiniz.

Aşağıda Işın tabancası ile hedefi işaretleyen bir askeri görüyorsunuz.

En eski adıyla CGI (computer generated imagery) : Bilgisayarla hazırlanmış resimler olarak geçiyor tarih sayfalarında ve ilk 1950’li yıllarda uçak endüstrisinde kullanılmaya başlanmış.

1951’de uçuş simulasyonu için kullanılan ilk yazılım, sadece bir osiloskop ekranında yazılar ve grafikler gösteriliyordu.

Daha sonraları ise askeri havacılıkta kullanılmaya başlayan sistemler geliştirilmeye başlandı.

Yani 1950’li yıllarda başlayan 3D yolculuğu günümüze kadar geldi  ve gelişmeye devam ediyor hız kesmeden.

3D Görselleştirmenin tanımı

Peki görselleştirme nedir dersek herkesin aklına bir tanım geliyor tabiki bana göre ise 2 boyutlu herhangi bir nesnenin veya nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılarak 3 boyuta dönüştürülmesi diyebiliriz.

Kullanılan programlara kısaca değinmek gerekirse Autocad, solidworks, catıa, maya, revit, sketchup ve 3d max olarak sayabiliriz.

Asıl konumuza gelirsek kısa bir bilgilendirmeden sonra 3D görselleştirme günümüzde hemen hemen her alanda yaygınlaşmaya başlasada daha çok mimari alanda kullanılmaktadır.

Ve her geçen gün yeni bir program eklenmektedir.

UFUK ŞEN

Nasıl yeme içme ihtiyaçlarımızı kesintisiz olarak karşılıyorsak, öğrenme ve geliştirme ihiyaçlarımızı da sürekli kendimizi geliştirerek devam etmeliyiz.İnsanlara birşeyler verirken ve öğretirken aynı zaman da kendimizi geliştirdiğimizi de unutmayın. Sevgi ve Saygıyla..

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

MERHABA ????