3D Görselleştirme

Hangi Render Motoru ?

Yüksek Kaliteli Dokular

Render MotoruRender Motoru dediğimizde aklımıza ilk gelen , dünya üzerinde en çok kullanılan Vray render motoru akla gelmektedir.

Lumion Render ise Vray kadar sık kullanılmasa da yakın zamandaki gelişimleri ile en çok kıyaslanan render motorları arasındadır.

Hem grubumuzdan hemde özelden bana sorulan soruların sıklığına göre, bu yazıları hazırladığımı ufak bir not olarak düşmek isterim.

Asıl konumuza gelecek olursak kullanıcıların en çok sordukları  sorulardan biride

3D Görselleştirme sırasında Vray mi ? Lumion mu ? sorusudur.

Aslında soru içeriğine baktığımızda, bu sorunun daha çok  yeni kullanıcılar tarafından sorulduğunu anlayabiliriz.

Çünkü deneyimli kullanıcı hangi kalitede render istediğini ve görselleştirme sürecine başlamadan önce nasıl bir yol izlemesi gerektiğini , bir işe başlamadan önce belirler.

Aslında her ne kadar  iki programın kullanım amaçları ve gidişat yöntemleri farklı olsada, kullanıcılardan gelen yoğun istek üzerine böyle bir makale yazmaya karar verdim.

Bu makalede sizlere iki programın karşılaştırmasından daha çok , ne istediğinize bağlı olarak programların yetenekleri konusunda sizleri yönlendireceğim.

Sizlere programların yeteneklerini çeşitlendirip örnekler halinde  sunuyorum, sizlerde hangi programı seçtiğinizi ve nedenlerini bu makalenin sonundaki yorum kısmında belirtin, hep beraber konuyu tartışalım.

Render Motoru Lumion Render ve Animasyon Yetenekleri

Lumionun yapısı gereği sketchup ile en uyumlu çalışan programların başında gelmektedir.

Bu uyum sayesinde eğer sisteminiz de yeterli donanım özellikleri barındırıyorsanız , çok devasa arazilerde ve kalabalık iç mekan sahnelerinde hızlı işlere imza atabilirsiniz.

Bu konu üzerinde ve Lumionu araştırdığınız da hep hızlı görselleştirme özelliğinden bahsedilir.Tabi hızlı görselleştirmenin de bir maliyeti bulunmaktadır, eğer donanım özellikleriniz de iyi bir sisteme sahip değilseniz bu işlem biraz işkenceye dönecektir.

Lumion kullanımı sırasında, eğer sağ üst köşedeki FPS oranı 25’in altına düşüyorsa artık bilgisayarınızın donanımızın yetmediğini söyleyebiliriz.Birçok laptop , malesef Lumion konusunda yetersiz kalmaktadır.

,3D Görselleştirme konusunda bir işe başlamadan önce müşterinin isteklerini iyi analiz etmek gerekmektedir.

Eğer işin sahibi , daha önce programlardan çıkmış sonuçları biliyorsa eğer, ona göre örnek çalışma göndermek gerekir.

Çünkü her Render motorundan çıkan sonuç farklı bir etkiye sahip olacağını için, işin sonunda bir süprizle karşılaşmanız olasıdır.

Lumion Programında 3D Görselleştirme yaparken her ne kadar hızlı şekilde sonuç çıkarabilme şansına sahip olsanızda..

Kalite konusunda Vray’in gerisinde kaldığını söyleyebilirim. Tabi programların üretim ve kullanım amaçlarıda bu yönde belirlenir.

Lumionda kısa sürede hızlı 3D Görselleştirme yaparken, Vray render motorunda bu süre daha fazla olacaktır.Buna göre ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.

Bu aşamada hız mı ?  kalite mi ? diye düşünüp buna göre ilerlemek gerekmektedir.

Lumion firmasınında sürekli kendini geliştirdiğini söylemeden geçemeyeceğim , Lumion  7 sürümü ile beraber çok farklı ataklar yaparak hem hız hemde kaliteli görsel aşamalarında çok büyük yol almıştır.

Özellikle geçmiş dönemde Lumion 3.5 ve Lumion 7.3 (şu an aktif versiyon) arasında çok büyük farklar olduğunu görebiliriz.

Özellikle Hızlı animasyon (video çıktısı) alması lumionun bana göre en büyük yeteneklerinden biridir.

Özellikle otomatik olarak kirli yüzey oluşturma, herhangi bir objeyi ağaç ve bitki örtüsüne dönüştürmek, son versiyonlarda gelen sanal gerçeklik gözlükleri ile mekanda dolaşma gibi gelişmiş özellikleri barındırmaktadır.

Render motorlarında ve 3D Görselleştirme Vray

Vray render motoru , 3D Görselleştirme konusunda Dünyada ve ülkemizde en çok kullanılan render motorlarının başında gelmektedir.

Sırasıyla Corona , Octane, Fstrom ve Maxwell gibi rakipleri bulunmaktadır.

Ve bu render motorları kendilerini kanıtlamış kendi alanların da başarıya ulaşmış render motorlarıdır.

Vray’in bu denli popüler olmasındaki en önemli konulardan biri, kullanıcı dostu kolay arayüzü ve bulundurduğu eğitim kaynaklarından gelmektedir (sistem kullanımı ve diğer teknik mevzuların dışında).

Eğer sıfırdan bir ürün oluşturuyorsanız, onun kullanımı için gerekli eğitim ve dökümanı yeterince sağlamadığınız sürece,  o programın büyümesi için gerekli eforu sarfetmiyorsunuz demektir.

Bu bakımdan bir yazılımın öğrenim aşamasındaki en önemli özelliği eğitim içeriğinin yeterli kaynağa sahip olmasıdır.

Vray render motorunun Lumion’a göre farklılıkları ; (detaya inildiği zaman daha fazla ama sadece ana başlıkları belirttim)

* Dış mekanda HDRI kullanımı
* Detaylı kaplama hazırlama özellikleri
* Detaylı Işık ve ışık ayarları
* Detaylı Render ayarları gibi önemli özellikler ile fark attığını söyleyebiliriz.

Kullanıcılar bu anlam karmaşası sırasında eğer bir seçim yapmaları gerekiyorsa , bazı önemli faktörleri göz önüne alarak ilerlemeleri gerekmektedir.

Tabi yukarıda belirttiğim gibi tekrar üstüne basarak söylemek istiyorum, Vray ve Lumionun karşılaştırılması bana göre yanlış, çünkü Lumion gerçek zamanlı bir görselleştirme programı.

O yüzden bazı şeylerin hızlıca yapılması ve bu hızlılık sırasında bazı şeylerden ödün vermek gerekmektedir.

3D görselleştirmede program fiyatları

Fiyat  : Lumion 3000 euro civarı / Vray 3.4 : 500 dolar (sketchup için ve yıllık sürüm yükseltme bedeli)  her zaman dile getirdiğimiz büyük bir fark, heleki ülkemizde bu fark euro bazında inanılmaz fiyat demek.

Lumionun daha fazla kullanıcıya ulaşması için ilk yapması gereken bence fiyat politikasında değişikliğe gitmek olacaktır.

Gerçek Zamanlı Gezinti :  Lumion‘da var , Vray‘ de yok.
360 derece çıktı alabilme: Her ikisinde mevcut
Detaylı Kaplama Kullanımı : Vray Render motorunda Lumiona göre çok geniş, Lumionda ise Temel kaplama özellikleri mevcut.
Animasyon Çıktısı :  Lumionda yapmış olduğunuz işlerinizi 1080p 60fps’de projenin büyüklüğüne göre dakikalar içerisinde sunuma hazırlayabilirsiniz. Vray render motorunda günlerce bilgisayarınız açık kalabilir.
Sistem Kullanımı : Lumion hem ram kullanımı hemde ekran kartı konusunda genel pc özelliklerinde randımanlı çalışmak için üst seviye bilgisayar gerektirir.Vray konusunda ise çok kalabalık sahneler olmadığı sürece standart pc’lerde çalışabilirsiniz.

Instagramdan takip etmek için TIKLA 
Facebook sayfam için TIKLA

UFUK ŞEN

Nasıl yeme içme ihtiyaçlarımızı kesintisiz olarak karşılıyorsak, öğrenme ve geliştirme ihiyaçlarımızı da sürekli kendimizi geliştirerek devam etmeliyiz.İnsanlara birşeyler verirken ve öğretirken aynı zaman da kendimizi geliştirdiğimizi de unutmayın. Sevgi ve Saygıyla..

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı !

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün!